Ladění teploty tisku

Last modified date

Teplota je jeden z dalších významných parametrů 3D tisku. V tomto příspěvku se budeme zabývat teplotou extruze, teplotu podložky probereme v jiném příspěvku. Nesprávně nastavená teplota má vliv nejen na pevnost výtisku samotného, ale negativně ovlivňuje např. zkosené plochy, bridge a neduhy vzniklé příliš vysokou teplotou jako roztečení tisku nebo propad vrstev. Teplota by měla být otestována s každým novým materiálem, který hodláme používat. Otestování optimální teploty je velice jednoduché.

Pro náš test si stáhneme následující model https://www.thingiverse.com/thing:2092820 na kterém zároveň vidíme dopad teploty na tzv. bridging a retrakci. Model zároveň obsahuje zkosené a zaoblené hrany, kde je krásně vidět propad vrstev.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je image-9-1024x693.png.

Při výšce vrstev 0,2mm vychází rozdělení segmentů 1-15 vrstev podstavec, 15-80 první segment, 80-150 druhý segment, 150-215 třetí segment, 215 a více 4 segment.

Ve sliceru nastavíme teplotu vrstev pro každý segment nižší o 5°C, s tím že směrem odspoda začneme s nejvyšší teplotou 210°C.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je image-10.png.

Na vytisknutém modelu pak vybereme teplotu dle segmentu, který obsahuje nejméně propadů a nejlepší bridging. Vzhledem k tomu, že na příkladu bylo použito PLA, výtisky byli nejlepší při teplotě 195°C. Test doporučuji provést pro každý nový materiál.